Tips inför båtresan

Publicerad den 26 mars 2024

• Se till att din båt är rätt utrustad för den utflykt du ska göra. Kontrollera att det finns bränsle, ankare med lång lina, åror eller paddel. Verktygslåda, förbandsväska och instruktionsböcker är också bra att ha med. Se till att ladda mobilen innan du åker ut på sjön.

 

• Kolla alltid väderprognosen. Du kan lyssna på radio, se på tv eller ta del av den på internet. Tänk på att försöka hitta den mest lokala prognosen över ditt område. Sjövädret på Sveriges radio behandlar stora havsområden där vädret kan variera väldigt mycket beroende på lokala faktorer.

 

• Första gången du åker ut på sjön kan det vara bra att följa med någon annan båt med skeppare som hittar i farvattnen. Dessutom är det tryggt att vara flera båtar som åker tillsammans. Lär dig hitta med hjälp av ett sjökort. Det är inte särskilt svårt och vill du lära dig ännu mer är en navigationskurs inte särskilt dyr. Den kan dessutom vara en riktigt rolig aktivitet under den mörka, kalla årstiden.

 

• Ta med extra mat och vatten så ni kan stanna lite längre än planerat om det skulle behövas. Det är lätt att förlora mycket vätska utan att man märker det när solen värmer huden samtidigt som sjöbrisen svalkar behagligt.

 

 

• Rätt kläder är också viktigt. Temperaturen kan skilja åtskilliga grader mellan landbacken och sjön, särskilt på våren och försommaren.

 

• Att alltid ha på sig flytväst när man är i båten är självklart. Flytvästar finns i en mängd modeller och alla som säljs i Sverige är godkända om de är CE-märkta. Du får hjälp att välja rätt väst där flytvästar säljs. I många kommuner kan man hyra flytvästar för en eller några dagar hos brandkåren för en låg kostnad, vilket är perfekt om man t ex får gäster.

 

• Använd solkräm. Solen reflekteras i vattnet på samma sätt som i snö och det är lätt att bränna sig. Tänk på att barnens hud är känsligare än vuxnas.

 

• Händer det något på vägen bör du ta dig in till land eller slänga i ankaret och be om hjälp från någon förbipasserande alternativt ringa efter hjälp. Hos Sjöräddningssällskapet kan du teckna medlemskap som ger dig tillgång till gratis hjälp på sjön om något skulle hända.